Maart: Ontkiemen

Was jij er ook zo aan toe? De warmte van de zon weer te voelen? Te genieten van de natuur die weer tot leven komt? Het voorjaar is nu echt begonnen en dat geeft nieuwe energie om in actie te komen. Dit seizoen staat in het teken van groei. Zaden ontkiemen en planten gaan groeien. Maart nodigt uit om te onderzoeken welke zaden jij wilt laten ontkiemen. Oftewel, in welke domeinen van jouw leven wil jij groei verwelkomen en stimuleren?

Thema & challenge van de maand

Elke maand nodig ik je aan de hand van een thema uit om in het ritme van de natuur en de seizoenen tijd te besteden aan je persoonlijke groei en welzijn. Met de challenges kun in de praktijk aan de slag om de beste versie van jezelf te worden. De thema’s en challenges helpen je om heel het jaar door bewust te leven en om te reflecteren op wat jij nodig hebt voor een gelukkig, gezond en zinvol leven.

Als je in het ritme van de natuur en de seizoenen leeft, heb je in de winter rust genomen, zodat je in het voorjaar vol energie zit om je doelen in de praktijk waar te gaan maken. Daarom wil ik je uitnodigen om deze maand te reflecteren op welke zaden je wilt laten ontkiemen: welke doelen, dromen, ambities, wensen, ideeën of projecten zou je graag zien ontspruiten, tot groei zien komen dit voorjaar? En ik wil je uitdagen om de analogie van de ontkiemende zaden eens tastbaar te maken en elke dag bewust stil te staan bij de condities die nodig zijn voor jouw persoonlijke groei. Laat je daarbij inspireren door onderstaande reflecties en oefening. 

Wat gebeurt er in de natuur in het voorjaar?

Op 21 maart begint officieel de lente. Maar al eerder in de maand voel en zie je aan alles dat het voorjaar is aangebroken. Het weer wordt langzamerhand beter, de natuur ontwaakt. Onder invloed van meer warmte en licht wordt de natuur steeds actiever. De sappen gaan weer stromen, bomen en planten maken weer nieuwe knoppen en blaadjes en beginnen weer te groeien. Je hoort de vogels weer volop fluiten. Voorjaarsbloeiers geven kleur aan de verder nog dorre en kale natuur. De lente is – net als de herfst – een seizoen dat in het teken staat van transformatie: in de natuur is alles in beweging. Elke dag is er weer meer kleur en leven te zien.

Wat doet dat met ons?

Wij mensen krijgen in het voorjaar ook weer nieuwe energie en voelen ons weer actiever. Je zult waarschijnlijk opmerken dat je ook zin krijgt om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen, om weer dingen aan te gaan pakken. Dat kan een welkom gevoel zijn, na de wintermaanden waarin we vaker last hebben van vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid. Na maanden binnen te hebben gezeten, kun je nu weer meer tijd buiten doorbrengen en genieten van de zon, voorjaarsbloemen en de eerste bloesems. Dat is goed voor je humeur en je immuunsysteem. Daar waar de donkere en koude winter ruimte, rust en stilte bood om naar binnen te keren, geeft het milde voorjaar frisse energie om in actie te komen. Net als de natuur ontwaken wij uit onze winterslaap en kunnen we onze hervonden energie inzetten voor onze persoonlijke groei.

Bewust betekenis geven aan het voorjaar 

In maart is die groeikracht in de natuur heel sterk. Je kunt bewust betekenis geven aan dit voorjaar door je met die groeikracht te verbinden en te reflecteren op de vraag op welk(e) gebied(en) jij wilt groeien. 

Een metafoor die je hierbij kan helpen is die van de ontkiemende zaden. De omstandigheden in de natuur zijn in het voorjaar gunstig om zaden te laten ontkiemen en te laten groeien. Onder de juiste omstandigheden, zullen er planten uit voort komen die in de zomer tot volle bloei kunnen komen. 

Die zaden zijn een mooi symbool voor gebieden in jouw leven die je wilt ontwikkelen of waarin je wilt groeien. Ze kunnen symbool staan voor ideeën of nieuwe projecten die je concreet vorm wilt gaan geven. Of voor wensen en verlangens die je wilt omzetten in een nieuwe realiteit, voor dromen die je wilt gaan waarmaken. 

Deze maand kun je reflecteren op de zaden die je wilt planten en wilt laten ontkiemen. Of misschien heb je al eerder zaadjes geplant en kun je deze maand richten op het optimaliseren van de omstandigheden voor groei. 

De volgende reflectievragen kunnen helpen hier meer inzicht in te krijgen: 

 • Welke zaden wil je planten of heb je al geplant en wil je laten ontkiemen?
  • Welke dromen, ambities, wensen zou je graag tot leven zien komen?
  • Welke ideeën of nieuwe projecten wil je concreet vorm gaan geven? 
  • Op welke gebieden van jouw leven zou je willen groeien?
 • Welke omstandigheden dragen bij aan het ontkiemen van die zaden? 
  • Welke activiteiten zijn bevorderlijk voor jouw levenslust en groeikracht? 
  • Wat kun je doen om jezelf meer figuurlijke voeding, water, daglicht, zuurstof en warmte te geven?

Door deze maand stil te staan bij deze vragen, kun je het voorjaar bewuster beleven en proactief in het teken zetten van jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Oefening

 • Bepaal voor jezelf wat jij tot groei en bloei zou willen laten komen in je leven. 
 • Plant voor elk van deze ideeën een zaadje in een pot. Schrijf het doel waarvoor dit zaadje symbool staat op een etiket en plak dit op de pot. 
 • Besteed in maart – liefst iedere dag – bewust tijd en aandacht aan de zaadjes die je wilt laten ontkiemen, ook al is er in eerste instantie nog niet veel te zien. Verzorg ze met liefde, het zijn immers symbolen voor jouw wensen en verlangens. 
 • Sta stil bij wat deze zaadjes nodig hebben om te ontkiemen: water, voeding, warmte, licht. En terwijl je je planten verzorgt, kun je tijd nemen om te reflecteren op de vraag: wat heb jij in de basis nodig om te groeien, je doelen te bereiken, je dromen waar te maken? 
 • Als de zaden ontkiemd zijn en er plantjes beginnen te groeien, kun je reflecteren op de vraag: hoe kun je deze kwetsbare plantjes beschermen, zodat ze steeds sterker kunnen worden en tot bloei kunnen komen in de zomer? Wat heb jij daarvoor nodig in jouw leven?
 • Als je het fijn vindt, kun je bevindingen vastleggen in een groeidagboek, om de succesfactoren voor je eigen groeiproces voor jezelf inzichtelijk te maken. 

Aan de slag met jouw persoonlijke groei

Samengevat, maart nodigt uit om de transitie van de winter naar het voorjaar bewust te beleven en om de energie die vrijkomt in te zetten voor jouw persoonlijke groei. Hopelijk helpen bovenstaande reflectievragen en de oefening je om te onderzoeken welke zaadjes je wilt laten ontkiemen, en wat er nodig is om ze te laten groeien. In het voorjaar bewust met je doelen bezig zijn, helpt om je plannen later dit jaar waar te maken. 


Hulp nodig?

Heb je het gevoel dat het tijd is om werk te maken van jouw persoonlijke groei? Maar weet je niet goed hoe je dat kan aanpakken? Of twijfel je over op welke domeinen van je leven je je wilt focussen?

Graag help ik je om in beweging te komen en richting te geven aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Ga dit voorjaar onder mijn begeleiding wandelen in de natuur en reflecteer op welke stappen jij dit seizoen kan zetten om de beste versie van jezelf te worden.

Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek en meer informatie over het voorjaarsabonnement voor outdoor life coaching.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: