Mijn verhaal

Vragen over de zin van het bestaan, wat mensen op verschillende plekken op de wereld gelukkig maakt en de interactie tussen mensen en natuur hebben mij altijd gefascineerd. Hoe dat komt? Ik verklaar het mede door mijn internationale ervaringen en het verlies van dierbaren op jonge leeftijd. Een bijna-burn-out was voor mij een krachtige wake-up call om mijn leven en carrière op mijn 35e over een andere boeg te gooien.

Lees hier het verhaal dat ten grondslag ligt aan de visie en missie van MDR Happy by Nature.


Internationalisme, idealisme en strategie

Sinds 2010 ben ik gevestigd in Den Haag, maar daarvoor heb ik op verschillende plaatsen in de wereld gewoond en gewerkt. Tijdens mijn jeugd was ik veel in Frankrijk – waar ik nog regelmatig ben in ons familie châlet in de bergen – en daarna heb ik ook veel gereisd. Tijdens mijn reizen heb ik genoten van prachtig natuurschoon, de kennismaking met verschillende culturen en het spreken van vreemde talen. Maar ook zag ik grote sociale ongelijkheid, schrijnende armoede en ernstige milieuvervuiling.

Deze internationale ervaringen motiveerden mij om iets te gaan doen waarmee ik een positieve impact kon hebben op de wereld.

Ik koos ervoor om Politieke en Sociale Wetenschappen en Internationale Betrekkingen en Diplomatie te gaan studeren. Daarna werkte ik meerdere jaren als strategische beleidsanalist aan onderzoek naar de geopolitiek van grondstoffen en andere maatschappelijke vraagstukken bij de denktank The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Vervolgens ging ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken werken bij de Eenheid Strategische Advisering, waar ik mij bezighield met toekomstverkenningen over de lange termijn ontwikkelingen in de wereld.

Momenteel werk ik als adviseur en trainer bij Mindful Rijk, het expertisecentrum voor positieve psychologie en mindfulness binnen de Rijksoverheid.

Lees op mijn persoonlijke LinkedIn pagina.


Stress en overspannenheid

Door een combinatie van factoren op mijn werk bij Buitenlandse Zaken, kreeg ik in 2018 last van stressklachten en overspannenheid. Door een verhuizing van het Ministerie naar een nieuwe locatie, kwam ik te werken in een drukke kantoortuin, hetgeen mij als hoogsensitief persoon overprikkelde en uitputte. Het ontbreken van een fijne werkplek en gebrekkige ICT-middelen ondermijnde mijn productiviteit en dat frustreerde me. Mijn werk was intellectueel gezien interessant, maar tegelijkertijd voelde ik dat het inhoudelijk te ver af stond van waar ik het meest in geïnteresseerd ben, namelijk de vraag naar hoe je een gelukkig, gezond en betekenisvol leven leidt.

Ik voelde mij verre van de beste versie van mijzelf. Dit was pijnlijk, omdat het mijn missie is te streven naar een anima sana in corpere sano. Omdat ik door mijn onderzoek naar de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van kenniswerkers goed om de hoogte was van de signalen van burn-out, kon ik op tijd aan de bel trekken en wist ik het ergste voorkomen. Ik kon tijdelijk stoppen met werken en kreeg tijd en ruimte voor herstel en rust.

Deze ervaring dwong mij om stil te staan bij de vraag: doe ik de dingen juist en doe ik wel de juiste dingen? En nog fundamenteler: waar word ik nou echt gelukkig van?

Dit was het begin van een persoonlijk transformatieproces dat mij uiteindelijk deed besluiten om MDR Happy by Nature op te richten.


Mijn transformatieproces

Twee factoren zijn van cruciaal belang geweest in mijn herstel van mijn overspannenheid in 2018-2019 en mijn besluit om mij om te scholen tot coach.

Ten eerste heb ik me verdiept in gedragsverandering en positieve psychologie en nieuwe routines en rituelen ontwikkeld die bijdragen aan mijn fysiek en geestelijk welzijn en het verwezenlijken van mijn doelen en dromen. Geïnspireerd door het boek The Miracle Morning begon ik elke ochtend vroeg de tijd te nemen om na te denken over hoe het leven van mijn dromen er eigenlijk uitziet en om elke dag systematisch kleine stappen te zetten om hiernaartoe te werken.

Door een combinatie van meditatie, visualisatie, affirmatie, lezen, schrijven, voeding, lichaamsbeweging en werken aan mijn persoonlijke doelen, was ik binnen een paar maanden de gelukkigste en fitste versie van mijzelf ooit.

Ten tweede volgde ik in het kader van mijn re-integratie een coachingstraject voor hoog-intelligente en hoog-sensitieve personen. Ik heb daar enorm veel aan gehad: ik maakte weer contact mijn persoonlijke drijfveren en missie in dit leven en kwam tot inzicht dat ik meer met zingeving, vitaliteit en de natuur wilde doen. 

“I am a self-development warrior” is één van mijn persoonlijke affirmaties.

Marjolein

Het resultaat was dat ik besloot om mijn eigen outdoor life coachingspraktijk op te richten. Het was tijd om van mijn levenslange interesse in zingeving en levenskunst en mijn passie voor persoonlijke ontwikkeling en gezondheid mijn beroep te maken en mijn eigen ervaringen te delen met anderen.

Lees meer over mijn transformatieproces in Terugblik op 2019.


Verlies en rouw

Mijn interesse in zingeving en levenskunst is eveneens ontstaan door ervaringen met verlies van dierbaren. Naast alle gelukkige momenten, waren er ook perioden in mijn leven die werden getekend door rouw en verdriet.

Door het vroegtijdige overlijden mijn vader en mijn jeugdliefde besef ik hoe belangrijk het is om ons geluk en onze dromen niet uit te stellen, maar in het hier en nu waar te maken.

Ik maakte voor het eerst kennis met de dood toen ik 16 jaar was. Mijn eerste grote liefde en drie vrienden kwamen om in een auto-ongeluk na een avond stappen. Het leidde ertoe dat ik al op jonge leeftijd op een existentiële en spirituele zoektocht ging naar de zin van het leven. Op mijn 24e overleed mijn vader op 58-jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Ik maakte zijn gevecht tegen de ziekte van dichtbij mee. Het was een heftige en emotionele periode, met enerzijds veel liefde en dankbaarheid voor alle mooie momenten samen, maar anderzijds intens verdriet over nadere afscheid.

Door deze ervaringen weet ik hoe moeilijk de tijd van rouw kan zijn en hoeveel baat je kan hebben bij goede begeleiding na het verlies van een dierbare. Dat motiveert mij om mensen daarin bij te staan. Ik weet hoe pijn en verdiet soms gepaard kunnen gaan met onbegrip, verwijdering en spanningen in relaties met partners, familie, vrienden en collega’s. Hoe lastig het is dat de wereld gewoon doordraait. En hoeveel energie het kost om uit dat dal te komen en weer iets van je leven te maken. Als coach kan ik mensen die door een rouwproces gaan daarom goed aanvoelen en bijstaan door ervaringen en adviezen te delen.


Levenslessen

Mijn internationale ervaringen en de lessen die ik leerde door stress, overspannenheid, verlies en rouw en mijn persoonlijke transformatieproces liggen aan de basis van de visie en missie van MDR Happy by Nature.

Ik heb geleerd dat het voor een gelukkig, gezond en betekenisvol leven zo belangrijk is om goed te luisteren naar je hart, je innerlijke wijsheid en de signalen van je lichaam en geest. Je moet niet te lang met onvrede of onvervulde verlangens of dromen blijven rondlopen, dat is zonde van de beperkte tijd die wij hier op aarde hebben. Geluk zit in jezelf en je kunt kiezen om daar verbinding mee te maken en zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Je dromen waarmaken is een stuk gemakkelijker als je daar zelf geen rem op zet.

Wandelen in de Himalaya in Nepal. Een droom die werkelijkheid werd.

Sinds ik deze lessen volledig heb omarmd, voel mij gelukkiger, energieker en dichter bij mezelf dan ooit tevoren. Deze positieve ervaring deel ik graag met anderen.

Graag help ik je om ook jouw hart te volgen, te genieten van het leven, je dromen waar te maken en om weer verbinding te maken met je ware natuur.


Laten we kennismaken.


Meer weten?