Februari: Slow Motion

April doet wat hij wil, maar februari kan er ook wat van! De ene dag kan het echt winters koud zijn en de andere dag kan het weer aanvoelen als lente. Het voorjaar geeft energie en zin om plannen te maken voor de toekomst, maar op winterse dagen willen we liever cocoonen en rusten. Februari nodigt uit om voorzichtig in actie te komen, maar wel langzaam…

Thema & challenge van de maand

Elke maand nodig ik je aan de hand van een thema uit om in het ritme van de natuur en de seizoenen tijd te besteden aan je persoonlijke groei en welzijn. Met de challenges kun in de praktijk aan de slag om de beste versie van jezelf te worden. De thema’s en challenges helpen je om heel het jaar door bewust te leven en om te reflecteren op wat jij nodig hebt voor een gelukkig, gezond en zinvol leven.

Waarschijnlijk merk je deze maand dat je op sommige dagen staat te popelen om actie te ondernemen, maar je op sommige dagen juist vermoeid bent en het liefst niet veel wilt doen. Het hangt samen met het wisselvallige temperament van deze maand, die een transitie is tussen de winter en het voorjaar. Daarom wil ik je uitnodigen om de dingen in slow motion te doen. En ik wil je uitdagen om tijdens een wandeling in de natuur eens echt je pas te vertragen en te voelen wat dat je oplevert. 

In de achtbaan

Als je kijkt naar wat er in de natuur gebeurt, is het niet zo gek als je deze maand qua energie het gevoel hebt in een achtbaan te zitten. Als je bij het opstaan uit je raam kijkt, zie je de ene dag een typisch winters tafereel, zoals een laagje rijp van de nachtvorst, en de andere dag sta je op met een zonnetje en fluitende vogels. En even later kan het weer dagen regenen of heftig stormen… 

Het is officieel nog winter, en de lente begint pas op 21 maart. Maar toch zie je in de natuur dat het voorjaar toch al begonnen is. Je ziet overal al narcissen en sneeuwklokjes in bloei staan. De eerste knoppen en blaadjes verschijnen aan bomen en struiken. 

De energie van het voorjaar kan je inspireren en motiveren om in actie te komen, met nieuwe doelen aan de slag te gaan, dingen op orde te krijgen. Maar sta er niet raar van te kijken als je een paar dagen later last het van de winterse moeheid en het liefst niets anders wil doen dan op de bank ploffen of wil rusten en slapen. 

Doseren en vertragen

Als je moeite hebt met de wisselvalligheid van het weer en de daarmee gepaard gaande pieken en dalen in je energie, kun je eens proberen of je kunt verhouden tot het temperament van deze maand door er je acties een beetje te doseren. 

In februari is de kunst om in actie te komen, maar jezelf niet uit te putten. Geef toe aan die momenten waarop je nog behoefte hebt je te wentelen in de energie van de winter en om je binnen terug te trekken om op te laden. 

Loop deze maand dus niet te hard van stapel, maar je hoeft ook niet stil te staan. Doe de dingen eens in slow motion. 

Onderstaande oefening in de natuur kan je helpen je bewust te worden van het tempo waarop je momenteel door het leven gaat. En om aan te voelen wat het je kan brengen om te vertragen en te doseren. 

Oefening in de natuur 

 • Ga naar buiten om een wandeling te maken. Word je bewust van het tempo waarin je loopt. Loop je gehaast of rustig? Hoe voelt het om op dit tempo te lopen? 
 • Denk aan het tempo van jouw dagelijks leven. Ligt dat hoog of laag? Ervaar je veel haast, of juist niet? Is er veel afwisseling? Ben je aan het sprinten, of heb je het gevoel dat je een duurloop aan het lopen bent? 
 • Neem dan ook een wandeltempo aan dat overeenkomt met het tempo van jouw dagelijks leven. Hoe voelt het om op dat tempo te lopen? Wat gebeurt er met je blik, met je gedachten, met je emoties, je lichaam? 
 • Vertraag na een tijdje je pas. Probeer op te merken wat dat met je doet. Welke veranderingen kun je opmerken ten aanzien van het eerdere tempo? 
 • Vertraag vervolgens je pas nog verder en kom bewust tot stilstand. Denk na over wat het je zou kunnen brengen om in je dagelijks leven meer te vertragen en stil te staan. 
 • Kom weer in beweging. Kijk of je een wandeltempo kunt vinden dat overeenkomt met wat jij prettig zou vinden in het dagelijks leven. Denk daarbij aan het belang van het kunnen doseren van je energie en activiteiten. Merk op wat het met je gedachten, je emoties en je lichaam en je ervaring van de omgeving doet om op dit tempo te lopen. 
 • Wandel een tijdje en probeer het op te merken als je je pas misschien onbewust versneld of juist vertraagd. Probeer steeds bewust terug te keren naar een tempo dat fijn voelt voor dit moment. 
 • Reflecteer al wandelend op de vraag wat je nodig hebt of wat je zou kunnen doen om op dit tempo door het leven te gaan. 
 • Sluit de wandeling af, eventueel met een intentie.

Veel wandelplezier!


Wil jij bovenstaande oefening eens onder begeleiding doen? En nog dieper ingaan op dit thema? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek en een outdoor life coaching sessie in de natuur.

2 gedachten over “Februari: Slow Motion

 1. Echt fijn om je oefeningen te lezen en uit te voeren. Geruststellend vond ik het om te lezen, dat de natuur in de winter in rust is en dat je als mens ook mag rusten en verstillen in de winter. Dat het zelfs helpt om jezelf opnieuw op te laden. Dat het lage actieniveau ook een kans is om te beseffen wat je werkelijk voelt en wilt bereiken. Door daarover op je blog te lezen, besefte ik dat het niet erg is om niet zo actief te zijn in januari en februari. Dat ik die rust en stilte ook echt nodig heb om goed te functioneren en te voelen wat ik werkelijk wil bereiken. Om in het voorjaar tot de juiste daden over te gaan.
  Dank je wel Marjolein!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: