Outdoor life coaching

Wat doe jij als je wil nadenken over hoe jij je leven wil inrichten? Of als je last hebt van stress? Of een antwoord probeert te vinden op de vraag wat jij nou eigenlijk wil met je werk of je relatie? Waar ga jij naar toe als je even tot rust wil komen en je hoofd leeg wilt maken?

Aan zee, in de duinen, het bos of de bergen heb je vast al eens de helende kracht van de natuur ervaren.

Als outdoor life coach neem ik je graag mee de natuur in om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en te ondersteunen bij het beantwoorden van jouw levensvragen.


Wat is outdoor life coaching?

Bij outdoor life coaching wordt de symboliek van de natuur gebruikt als spiegel en inspiratiebron bij het beantwoorden van belangrijke levensvragen, zoals:

 • Wat maakt mij gelukkig?
 • Wat wil ik bereiken in dit leven?
 • Wat wil ik veranderen in mijn leven?

Als coach begeleid ik jou bij het onderzoeken van deze vragen. In de natuur krijg jij rust in je hoofd en kun je verbinding maken met wat je echt bezighoudt en wat jij écht wilt. Ik ondersteun je bij het behalen van jouw doelen en motiveer je om de beste versie van jezelf te worden.

Al wandelend reflecteren we aan de hand van de omgeving op jouw vraagstukken.

Tijdens een outdoor life coaching sessie kom je letterlijk en figuurlijk in beweging. Door het gelijktijdig lopen en praten zet je zowel je hoofd als je lichaam aan het werk. Je activeert daarmee je rationele, analytische linker hersenhelft en je meer emotionele en creatieve rechter hersenhelft. Zo verbind je je verstand met je gevoel.

We staan regelmatig even stil bij het natuurschoon om ons heen, zodat jij jezelf kan opladen en laten inspireren.

Outdoor life coaching wordt ook wel wandelcoaching of natuurcoaching genoemd. Het verschil met reguliere coaching is dat je niet binnen in een praktijkruimte blijft, maar naar buiten gaat.


Waarom naar buiten?

Outdoor life coaching heeft als grote voordeel dat je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt terwijl je in beweging komt en naar buiten gaat. Bij outdoor life coaching wordt de natuur ingezet als bron van:

 • rust en ontspanning
 • geestelijke en lichamelijke weerbaarheid
 • persoonlijke groei en betekenisverlening

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor het weldadige effect van de natuur op ons fysiek en mentaal welzijn en op onze gezondheid.

De natuur heeft een kalmerende werking op onze geest. Ook kan de schoonheid van de natuur nieuwe inspiratie, energie en kracht geven. 

Buiten wandelen is goed voor je gezondheid en je immuunsysteem. Je krijgt frisse lucht en zonlicht, wat goed is voor je dagelijkse portie vitamine D. Een prettige bijkomstigheid van wandelen in de natuur is dat je lichaam hormonen vrijmaakt waardoor je je lekkerder in je vel voelt.

De natuur heeft een grote aantrekkingskracht op ons. We zijn immers zelf ook onderdeel van de natuur. Maar in onze moderne samenleving voelt de verbinding met de natuur voelt soms ver weg. Vaak brengen we een groot deel van onze dag binnen door, achter een bureau en de computer. Graag help ik je weer verbinding te maken met de natuur en met jezelf. 

Buiten kunnen we even helemaal loskomen van dagelijkse beslommeringen en stress.


Hoe ziet een coachingstraject er uit?
 • Kennismaken en intakegesprek: We bespreken jouw coachvraag en ik vertel je meer over de methode en technieken die ik gebruik. Het uitgangspunt is om het coachingstraject volledig af te stemmen op jouw vragen en behoeftes.
 • Coachingsessies: Een traject beslaat gemiddeld 6 sessies. De frequentie bepalen we in overleg. Vaak kan je al in een paar coachingsessies nieuwe inzichten opdoen in jezelf en de oplossingsrichtingen voor jouw vraagstuk.
 • Afsluiting en evaluatie: Tijdens de laatste sessie blikken we terug en vooruit. Welke stappen heb je gezet en hoe ga je verder? We evalueren hoe je het hebt ervaren.

Wil je weten hoe anderen het hebben ervaren? Lees hier de reviews.


Hoe verloopt een coachingsessie?

Een coachingsessie duurt ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van hoe de sessie verloopt. De ene keer gebeurt er in korte tijd relatief veel en dan is een iets kortere sessie al intensief genoeg. De andere keer komt pas wat later in een sessie de kern naar boven drijven en dan nemen we wat langer de tijd, om daar in die sessie nog dieper in te kunnen duiken.

Trefpunt voor een coachingsessie in het Haagse Bos.

We treffen elkaar op een plek die we vooraf samen hebben afgesproken. Vaak bespreken we aan het begin van de sessie eerst even hoe het op dat moment met je gaat en of er bepaalde vragen of onderwerpen bij je leven waar je extra aandacht aan wilt besteden tijdens de komende sessie.

Daarna nemen een moment om even te landen en verbinding te maken met de omgeving waar we op dat moment zijn, bijvoorbeeld door een korte meditatie, een stiltewandeling of zintuigenwandeling.

Terwijl we door de natuur wandelen, stel ik je de volgende vragen:

 • Wat valt je op?
 • Wat symboliseert dat voor jou?
 • Wat voel je daarbij?
 • Wat zou graag willen?

Tijdens de sessie doen we ook één of meerdere oefeningen, die ik kies op basis van jouw vraagstuk. Dit kan een oefening zijn waarbij we bewegen of juist stilstaan. Soms maken we gebruik van materiaal dat in de omgeving te vinden is, zoals boomstronken, takken en bladeren.

We diepen jouw vraagstuk uit aan de hand van wat er op ons pad komt: bomen, plassen, kruispaden, dieren…

De sessie eindigt met een reflectie op de door jou opgedane inzichten en een vooruitblik. We verankeren jouw voornemens en intenties aan de hand van een ritueel, affirmatie of stiltewandeling. We sluiten de sessie af op dezelfde plek als waar we zijn begonnen.


Wat mensen zeggen

“Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn en dat is echt een groot pluspunt van outdoor life coaching.”

Barbara

“She makes you go outside – no matter the weather! – and gets you to reconnect with nature.”

Zuzana

“Marjolein is een gepassioneerde coach die de natuur en buitenlucht op een slimme manier gebruikt.”

Liz

Lees hier meer reviews.


Ben je enthousiast over het idee van outdoor life coaching en wil je uitzoeken of het iets voor jou is? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


Ga je mee wandelen?


Meer weten?