31 december: Terugblikken

De laatste dag van het jaar is de perfecte gelegenheid om terug te blikken op het afgelopen jaar. Terugblikken op wat je allemaal hebt meegemaakt – de hoogtepunten en de dieptepunten – helpt je om bewust te leven. Het maakt dat de jaren niet ongezien voorbij glippen, maar dat je het leven ten volle kunt ervaren. Het helpt je ook vooruit: het kan je informatie en inzichten opleveren over wat jij belangrijk vindt en wellicht het komende jaar wilt vasthouden of juist wilt loslaten. In dit blog geef ik je een aantal vragen mee voor meer zelfinzicht, die je kunnen helpen bij het maken van een terugblik die bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling en groei.

Vragen voor meer zelfinzicht

Inzicht in wie jij bent en wat jij belangrijk vindt is van groot belang voor jouw persoonlijke groei en om de beste versie van jezelf te worden. In mijn blogs reik ik je vragen aan die je helpen om bewust te leven en om te reflecteren op wat jij nodig hebt voor een gelukkig, gezond en zinvol leven.

Pauzeren in het feestgedruis

De laatste dag van het jaar is vaak een feestelijke dag, waarin we met familie of vrienden klinken op het nieuwe jaar. Het is de moeite waard om te midden van de buzz van deze dag ook even stil te staan. Letterlijk even te pauzeren om terug te blikken op het jaar dat je achter laat. Aandacht te schenken aan de belangrijke gebeurtenissen, mijlpalen, de voorspoed en tegenslagen, de keuzes die je maakte, je belangrijkste leermomenten.  

Waarom terugblikken?

Stil staan bij het afgelopen jaar kan je helpen meer bewust te leven, de herinneringen levend te houden en bijdragen aan een gevoel van rijkdom en dankbaarheid voor alles wat je allemaal meemaakte. Terugblikken kan je ook helpen beter inzicht te krijgen in terugkerende thema’s en patronen in je leven. Het helpt je ook duidelijker te zien welke koers je vaart, en het geeft je gelegenheid de richting waarin je leven gaat eventueel bij te stellen. 

Manieren om terug te blikken

Terugblikken kun je doen op vele verschillende manieren. Je kunt dit alleen doen, of samen met dierbaren. Vorig jaar schreef ik in december een blog met zo’n 20 reflectievragen die je als inspiratie kon gebruiken. Ik deed ook suggesties voor creatieve en visuele manieren om terug te blikken, zoals het maken van een mindmap of (digitale) (foto) collage. En ik nodigde je uit om in de natuur een reflectiewandeling door de verschillende maanden van het jaar te maken. 

Zelf maakte ik dit jaar een fotocollage van 9 hoogtepunten, op basis van alle foto’s die op mijn telefoon had staan uit 2022. Het was heel leuk om door al die foto’s heen te gaan en aan zoveel dierbare, gekke, bijzondere én alledaagse momenten herinnerd te worden. 

Hoogtepunten van 2022. Bekijk de collage en toelichting op mijn Instagram of Facebook.

Daarnaast heb ik dit jaar vijf vragen geselecteerd, waar ik in mijn dagboek een antwoord op op heb gegeven en die ik vanavond met mijn dierbaren wil bespreken als we met z’n allen aan tafel zitten en terugblikken op het afgelopen jaar en aftellen tot het nieuwe jaar. 

Dit zijn de vragen die dit jaar centraal staan in mijn persoonlijke terugblik:

  1. Wat waren de hoogtepunten van dit jaar? (en wat maakt dit hoogtepunten?)
  2. Wat waren de dieptepunten van dit jaar? (en wat maakt dit dieptepunten?)
  3. Waar ben ik het meest trots op / dankbaar voor? 
  4. Wat is de belangrijkste levensles die ik dit jaar heb geleerd? 
  5. Wat uit dit jaar wil ik vasthouden of loslaten in het nieuwe jaar?

Ik hoop dat deze vragen je inspireren om ook terug te blikken op jouw 2022. 

Tip: Neem rust en de tijd 

En bedenk dat het maken van deze terugblik ook nog de komende dagen nog kan als je er vandaag niet aan toe komt! We zijn in onze maatschappij gewend om 1 januari te zien als het moment om van start te gaan met allerlei nieuwe projecten en voornemens, maar als je naar de natuur kijkt is de uitnodiging om het in deze periode van het jaar nog lekker rustig aan te doen. Zie ook mijn blog van januari 2022. 

Deze wintermaand is een periode van rust en introspectie, waarbij het reflecteren op bovenstaande vragen voor meer zelfinzicht goed past. Als je hier bewust de tijd voor neemt, zul je hier ook bij het maken van je plannen en het stellen van je doelen voor 2023 profijt van hebben. Daarvoor zal ik je binnenkort ook meer inspiratie aanreiken. 

Voor nu wens ik je graag een hele fijne jaarwisseling! 

Tot in 2023! 

Warme groet, 

Marjolein 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: