Paddestoelen

Eén van mijn cliënten maakte een prachtige analyse bij het zien van paddestoelen tijdens onze coachingswandeling door het herfstbos. “Die paddestoelen zijn net als mijn vele ideeën: ze komen op in veelvoud, maar ze verdwijnen na een tijdje weer, en volgend jaar kunnen ze er weer heel anders uitzien.” 

Veelzijdige, creatieve mensen met veel interesses, mogelijkheden en levenslust zullen dit waarschijnlijk wel herkennen. Dat je hoofd over kan lopen van ideeën en plannen. Je droomt over wat je allemaal wel niet zou kunnen doen met je leven. Dat is leuk en geeft energie! 

Maar het kan ook energie kosten en een bron van frustratie worden, als je constateert dat er in de praktijk weinig van je ideeën terecht komt. Je wilt wel iets veranderen in je leven, maar toch blijf je doorgaan op de bekende weg. Je droomt over iets nieuws, maar ondertussen blijft alles bij het oude. 

Dat kan verschillende redenen hebben:  

  • Je ervaart er geen tijd voor… 
  • Je twijfelt er aan of het wel echt zo’n goed idee is…
  • Het is ingewikkeld om uit te voeren…
  • Je hebt andere verplichtingen… 
  • Je twijfelt of dit nu het juiste moment is…
  • Je weet niet zeker of je het wel kan…
  • Je weet niet zeker of je het wel wil…
    Je weet niet zeker of het je wel gelukkig zal maken… 

Als gevolg van dit soort gedachten, blijft een handeling vaak uit. Het belemmert je om over te gaan tot actie. Het idee blijft een idee. 

Dan kun je het achter je laten en verder gaan, maar wat als je idee steeds terug blijft komen? 

Dan is het misschien goed om eens te kijken naar het onderliggende verlangen waaruit dit idee voortkomt. Want zolang je dat negeert, zal je idee steeds weer terugkomen. Als een herhalende droom, of misschien in een andere vorm, als variantie op eenzelfde thema.  

Wat wil dit terugkerende idee je vertellen over wat jij nodig hebt? En als je het op dit moment in je leven in deze vorm niet uitvoerbaar acht, zou je het misschien in een andere vorm kunnen uitvoeren, waardoor je toch aan dat onderliggende verlangen tegemoet kunt komen? Misschien kun je het kleiner maken, waardoor je bezwaren wegvallen en je toch iets met je idee en verlangen kunt. 


📸 Ik nam deze foto in het Haagse Bos.

Elke week deel ik op #vragenvrijdag ter inspiratie een foto en een aantal coachingsvragen die ik je als outdoor life coach tijdens een sessie in de natuur zou kunnen stellen. Lees elke week mee voor meer zelfinzicht.

Ik ben benieuwd wat je van de vragen vindt. Laat een reactie achter in de comments en wie weet help je anderen daarmee ook aan nieuwe inzichten! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: