November: Loslaten

De herfst is een seizoen vol levenslessen en natuursymboliek. De bomen verliezen hun blad en de natuur bereidt zich voor op de winter. De bladeren die op de grond vallen, vormen een vruchtbare bodem voor nieuw leven in de lente. Een uitnodiging om na te denken over wat jij kunt loslaten en hoe je je wilt voorbereiden op een nieuwe groeicyclus. 

Thema & challenge van de maand

Elke maand nodig ik je aan de hand van een thema uit om in het ritme van de natuur en de seizoenen tijd te besteden aan je persoonlijke groei en welzijn. Met de challenges kun in de praktijk aan de slag om de beste versie van jezelf te worden. De thema’s en challenges helpen je om heel het jaar door bewust te leven en om te reflecteren op wat jij nodig hebt voor een gelukkig, gezond en zinvol leven.

Iets dat je wilt loslaten of achterlaten vormt een belasting en houdt je vaak tegen in je persoonlijke groei. Het kan een uiting zijn van het verlangen naar iets nieuws, een volgende stap. Ik wil je deze maand uitnodigen om te reflecteren op de vraag of er iets is dat je wilt en kunt loslaten, omdat het jou niet langer dient. En ik wil je uitdagen om tijdens een wandeling in de natuur een ritueel uit te voeren dat je kan helpen bij het loslaten.

Waarom loslaten?

In de loop der jaren verzamelen we van alles. Materiële zaken, zoals de spullen die op zolder, in de schuur of achter in een kast liggen te verstoffen. Maar ook immateriële zaken, zoals ervaringen, herinneringen, overtuigingen en relaties. Aan sommigen zijn we gehecht geraakt. Door die hechting ontstaat echter ook een gevoel van angst voor de pijn van het gemis als we deze zaken zouden kwijtraken of verliezen. Daarom is gehechtheid volgens het boeddhisme de bron van al het lijden. Als we ons hechten aan zaken buiten onszelf, betekent dat we ons geluk buiten onszelf zoeken. Dat maakt ons welzijn kwetsbaar voor verlies of verandering. Loslaten kan je helpen om de pijn die gehechtheid veroorzaakt te verminderen. Door loslaten ontstaat meer vrijheid.

Verwar loslaten niet met verdringen

Het is belangrijk om loslaten niet te verwarren met verdringen. Je kunt negatieve gedachten – of gedragspatronen, beperkende overtuigingen of pijnlijke herinneringen wegstoppen, of besluiten deze voortaan te negeren. Maar als je ze niet aan durft te kijken en niet in staat bent het ongemak dat ze bij je oproepen te ervaren, steken ze waarschijnlijk steeds weer terug de kop op. 

Je hebt ze dan niet losgelaten, maar tijdelijk begraven. Om echt vrij te worden van de last die hetgeen je wilt loslaten nu nog vormt, is het belangrijk om eerst te accepteren dat die last er nu eenmaal is. Pas als je ten volle bewust bent van wat je wilt loslaten, kun je helen. Als je iets verdringt, kun je het niet verwerken. En die verwerking is nodig om het niet meer het huidige moment te laten overheersen en om er echt afscheid van te kunnen nemen.

Wat kun jij loslaten?

Neem deze maand de tijd om bij jezelf na te gaan waar je aan vasthoudt en waar je je door beperkt voelt. Misschien zijn het materiële zaken die op je drukken en die je graag wilt loslaten om letterlijk en figuurlijk meer ruimte te creëren. Dan is jouw uitdaging deze maand om deze spullen op te ruimen, te verkopen of weg te geven. Uit onderzoek weten we dat geven gelukkig maakt! Misschien zijn het meer immateriële dingen die wilt loslaten, zoals schadelijke gedragspatronen, negatieve gedachten, beperkende overtuigingen, of pijn die je met je meedraagt. Deze zaken kun je achter je laten met behulp van een ritueel, bijvoorbeeld door onderstaande oefening te doen. 

Oefening om los te laten

  • Ga naar buiten, de natuur in. Neem 10 minuten de tijd om in een rustig tempo in stilte te wandelen.
  • Denk aan hetgeen je wilt loslaten. Probeer echt contact te maken met de gedachten, gevoelens en fysieke sensaties die hetgeen je wilt loslaten oproept.
  • Zoek nu een symbool in je omgeving dat je opvalt. Kies iets waar je toe wordt aangetrokken, dat je nieuwsgierig maakt of sterke emoties of sensaties oproept. Misschien zie je iets dat je kippenvel geeft, je doet glimlachen, of een traan doet opzwellen. 
  • Neem even de tijd bij dit symbool. Haal een paar keer diep adem en ontspan. Bestuur je gekozen symbool nauwkeurig. Gebruik hierbij al je zintuigen en beschrijf voor jezelf alle verschillende details die je waarneemt.
  • Zie je een parallel tussen je symbool en wat je wilt loslaten? Welke inzichten kan dit symbool je geven over wat je nodig hebt, wat je wilt en wat je zou kunnen doen?
  • Kies nu een manier die voor jou passend voelt om los te laten wat je niet meer nodig hebt door het terug te geven aan de natuur. Dit kan zijn door het in de aarde te begraven, in een vuur te verbranden, te laten meevoeren door het stromende water van een rivier of kanaal, of het door de wind weg te laten waaien.
  • Neem even de tijd om te pauzeren en diep adem te halen. Observeer en voel wat het met je doet om bewust los te laten. Voel je je ruimer, meer ademruimte? Welke veranderingen kun je nu verwelkomen in je leven?
  • Loop in stilte terug. Misschien merk je dat je met een lichtere pas loopt en met een glimlach op je gezicht.

Geef het tijd

Wees mild voor jezelf en vermijd frustratie als het niet meteen lukt om iets los te laten. Soms duurt het even voordat ervaringen bezinken en oude patronen vervangen zijn door nieuwe. Probeer ook hier hooggespannen verwachtingen los te laten. Loslaten heeft tijd nodig. Net als verandering.


Tip: Wil je deze maand verder aan de slag met het thema loslaten? Kom naar de herfstretraite van 4 Seasons Retreats.


Eén opmerking over 'November: Loslaten'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: