Mindfulness in coaching

Mindfulness is de vaardigheid om je aandacht op een vriendelijke en open manier te richten op jouw ervaring van dit moment. Je leert minder op de automatische piloot te varen, waardoor ruimte ontstaat om bewuster keuzes te maken die jouw leven gelukkiger, gezonder en zinvoller maken. Mindfulness heeft mij persoonlijk veel gebracht. Het past ook uitstekend in een coachingstraject.

Persoonlijke groei door mindfulness

Als coach gun ik iedereen de transformerende werking die mindfulness op mijn leven heeft gehad. Graag deel ik mijn persoonlijke ervaringen met je ter inspiratie.

Mindfulness & rouw

In 2010 las ik mijn eerste boek over mindfulness: Mindfulness en bevrijding van depressie. Het was mij aangeraden door de psycholoog die ik bezocht na het overlijden van mijn vader. Ook al was ik bekend met meditatie vanuit de yoga traditie, was dit boek een eye-opener. Gedachten zijn geen feiten, dat was één van de belangrijkste inzichten die het mij bracht. En dat ik mijn gedachten, gevoelens en fysieke ervaringen van een afstandje kon observeren en mij er niet mee hoefde te identificeren. In die periode van rouw, brachten die lessen uit de mindfulness veel ruimte en opluchting.

Mindful rituelen

Toen ik vele jaren later worstelde met stress en burn-out klachten, ben ik opnieuw toegewijd aan de slag gegaan met mindfulness. Geïnspireerd door de Fabulous app en het boek The Miracle Morning, ontwikkelde ik een mindful ochtend- en avondritueel, bestaande uit meditatie, visualisatie, affirmaties, yoga, ademhalinsgoefeningen en schrijven in een dankbaarheidsdagboek. Dat gaf mijn gevoel van geluk, tevredenheid en vitaliteit een enorme boost. Ik ervaarde zoveel meer positiviteit en regie op mijn leven.

Nu ik een kindje heb, komt het er niet zoveel meer van om dit uitgebreide ritueel elke dag te doen. In plaats daarvan beoefen ik mindfulness nu tijdens alledaagse activiteiten, zoals eten, wandelen en het voeren van gesprekken. Het mooie van mindfulness is namelijk dat je het altijd en overal kan doen. Je kunt ten alle tijde meer bewustwording brengen in wat je aan het doen bent en verbinding maken met het hier en nu.

Een mindful carrièreswitch

Door mindfulness ben veel ik beter naar mezelf ben gaan luisteren. Dat heeft mij geholpen in mijn zoektocht naar hoe ik mijn werkende bestaan het beste vorm kon geven. Daar is mede uit voort gekomen dat ik een carrièreswitch maakte: ik besloot part-time gaan werken als outdoor life coach en runningtherapeut. Na een opleiding tot mindfulness trainer kon ik daarnaast in 2021 bij Mindful Rijk aan de slag.

Nieuwe baan! 
Sinds oktober werk ik als adviseur en trainer bij Mindful Rijk, hét expertisecentrum voor positieve psychologie en mindfulness binnen de Rijksoverheid. Ik verzorg onder andere de nieuwe leergang “Bewust Ambtelijk Vakmanschap: dé minfulness training van de Rijksoverheid.”
Meer weten? Kijk op www.mindfulrijk.nl 

Deze ervaringen motiveren mij om mindfulness te integreren in mijn coaching.

Bondgenoot in zelfonderzoek

Vaak begin je aan een coachingstraject omdat je vragen hebt. Over jezelf, je relaties met anderen, over je werk, of de richting die je aan leven wilt geven. In coachingsessies ga je dan op zelfonderzoek. Bij outdoor life coaching gebruiken we de natuur als inspiratie om tot meer zelfinzicht te komen. Mindfulness kan dat proces ondersteunen, omdat je meer bewust leert worden van wat er bij jou van binnen leeft. Het is een bondgenoot in jouw zelfonderzoek.

Meer in verbinding met jezelf

We worden vaak zo geleefd door wat zich in onze buitenwereld afspeelt, de waan van de dag, onze verantwoordelijkheden en de verwachtingen uit onze omgeving. Door het beoefenen van mindfulness herstel je de verbinding met jezelf. Daardoor kun je gaan leven op een manier die jou recht doet en meer je authentieke zelf zijn.  Je ontwikkelt meer mentale veerkracht, waardoor je tegelijkertijd flexibeler en meer gegrond in het leven staat.

Mindfulness en loopbaanvraagstukken

Bij loopbaanvraagstukken kan mindfulness ontzettend waardevol zijn om meer inzicht te krijgen in wat je professioneel nou eigenlijk echt gelukkig zou maken. Je wordt je bewuster van je intrinsieke motivatie, drijfveren en talenten. Je voelt ook beter aan welke aspecten van werk je absoluut geen energie geven. En je leert aanvoelen of het al het juiste moment voor je is om een volgende stap te zetten, of niet.

Van een kritische naar vriendelijke houding

Mindfulness helpt ook om beter te leren omgaan met het kritische stemmetje in ons hoofd. Veel ongemak en lijden wordt veroorzaakt door perfectionisme, de immer hoge eisen die we aan onszelf stellen of de hoge verwachtingen die we hebben van anderen. Door mindfulness te beoefenen, train je jezelf in het aannemen van een vriendelijke en milde houding. Dat brengt die innerlijke kritische stem tot rust. Je vergroot ook je compassie naar jezelf en anderen en wordt meer vergevingsgezind.

Kortom, mindfulness kan van grote waarde zijn voor allerlei thema’s waaraan je in een coachingstraject wilt werken.

Graag laat ik jou dat zelf ervaren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: