Oktober: Naar buiten

Als de herfst zijn intrede doet brengen we ineens veel meer tijd binnenshuis door. Het wordt kouder en regent vaker, dus het kan een uitdaging zijn om voldoende frisse lucht te krijgen. Oktober is dé maand om naar buiten te gaan en van de herfstkleuren te genieten. Er zullen deze maand nog genoeg momenten zijn waarop de zon schijnt en het heel aangenaam is om naar buiten te gaan.

Thema & challenge van de maand

Elke maand nodig ik je aan de hand van een thema uit om in het ritme van de natuur en de seizoenen tijd te besteden aan je persoonlijke groei en welzijn. Met de challenges kun in de praktijk aan de slag om de beste versie van jezelf te worden. De thema’s en challenges helpen je om heel het jaar door bewust te leven en om  te reflecteren op wat jij nodig hebt voor een gelukkig, gezond en zinvol leven.

Ik wil je deze maand uitnodigen (en uitdagen) om zoveel mogelijk naar buiten te (laten) gaan. Zie je de zon te voorschijn komen? Stop wat je aan het doen bent, trek een warme jas en laarzen aan, en ga het bos in voor een wandeling. Probeer dit minstens 3x per week te doen. En kijk of je tijdens deze uitstapjes ook eens kunt stil staan bij wat er van binnen leeft en wat er naar buiten wil komen.

Waarom naar buiten?

Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de effecten van buiten zijn. Daaruit blijkt dat buiten zijn is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dit komt onder meer doordat buiten zijn stress verlagend werkt, waardoor je bloeddruk en hartslag dalen. Je kunt ook beter nadenken en je beter concentreren. Zeker in combinatie met beweging, heeft buitenzijn een weldadig effect. Een halfuurtje wandelen per dag verhoogt je serotonineniveau, wat zorgt voor een verhoogde stemming. Buiten in de natuur krijgen neerslachtigheid, depressie en angst minder snel voet aan de grond. En dat is belangrijk zeker in de herfst.

Voorkom een herfstdip

In de herfst verandert het weer. We worden minder blootgesteld aan licht, warmte en frisse lucht. En dat is niet goed voor ons humeur. Zo’n 40% van de Nederlanders geeft aan zich minder lekker in z’n vel te voelen tijdens de koude en donkere maanden van het jaar. 10% heeft last van een flinke herfstdip en zo’n 450.000 Nederlanders hebben last van een seizoensgebonden depressie. In het algemeen zijn vrouwen gevoeliger voor het ontwikkelen van depressieve gevoelens, wat te maken heeft met biologische en hormonale factoren. Bij vrouwen komen herfstdepressies dan ook vier keer vaker voor. Een herfstdepressie kun je gelukkig voorkomen. Een belangrijke oorzaak is de afwezigheid van zonlicht, de belangrijkste bron van vitamine D. Naar buiten gaan helpt je om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Kortom, naar buiten gaan is gezond en maakt gelukkig! Zeker in de herfst, als het zo mooi is in het bos… Dus, doe je tegoed aan al die herfstkleuren en ervaar het positieve effect op je humeur.

Wat wil er naar buiten komen?

Tijdens je wandelingen, kun je reflecteren op de vraag: wat wil er naar buiten komen? In de natuur kun je misschien beter aanvoelen en verbinding maken met wat er van binnen bij jou leeft. Mag dat er zijn? Mag dat naar buiten komen?

Je kunt daarbij onderzoeken welke patronen er bij jou aanwezig zijn: ben jij een echte binnenvetter en houd jij je emoties en gedachten vaak voor je? Of ben jij juist het tegenovergestelde en flap jij er zonder filter alles uit dat jij je opkomt? Aan allebei zitten voor- en nadelen. Maar net als dat het voor je fysieke en mentale gezondheid goed is om naar buiten te gaan en niet alleen maar binnenshuis te zitten, is het voor je emotionele gezondheid ook goed om niet al je emoties op te kroppen deze af en toe naar buiten te laten komen. 

Kijk eens wat het voor je doet als je wat er bij jou leeft momenteel ruimte geeft en naar buiten laat komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: