Verbinden met de natuur is verbinden met onszelf

De relatie van de mens met de natuur is voor sommigen een zweverige, spirituele aangelegenheid.  Voor de anderen is het een evidentie dat wij onderdeel zijn van de natuur. En dat wat er in de natuur om ons heen – in onze externe omgeving- gebeurt, invloed heeft op onze eigen gesteldheid, op onze innerlijke leefwereld. Wat zou het je kunnen brengen, om met een open houding en zonder oordeel de verbinding met de natuur te onderzoeken en te ervaren? 

De natuur is een complex ecoysysteem met natuurwetten. Met een eigen ritme en terugkerende cycli van nieuw leven dat geboren wordt en ontstaat, van groeien, veranderen, afsterven en weer verdwijnen. Er ligt een enorme levenskracht aan ten grondslag. De verbinding met de natuur opzoeken kan je in contact brengen met die levenskracht. 

Wat er kan gebeuren als je leeft in overeenstemming met de wetten en het ritme van de natuur, is dat je een gevoel van natuurlijke flow kunt ervaren. Het kan rust brengen, harmonie, en vitaliteit. Misschien zelfs wel een gevoel van verbondenheid met iets groters, met de bron, of met iets waar jij een andere naam aangeeft.

Inzicht in je eigen natuur

De natuur kan je ook waardevolle lessen leren over jouw eigen natuur. Over wie je bent en hoe je bent als persoon, met al jouw eigen eigenschappen, kwaliteiten en patronen. Maar ook waar je op dit moment staat in jouw leven, in welke fase van groei, of in welk seizoen. 

Hoe kun je van de natuur leren? Door de natuur te observeren kun je tot meer zelfinzicht komen (zie ook de vragen voor meer zelfinzicht die ik samen met een natuurfoto op vrijdagen post op sociale media). 

Als je tijdens een wandeling of outdoor life coaching sessie bewust naar de natuur kijkt, zullen je dingen gaan opvallen. Je oog zal vallen op dingen die je anders niet opmerkt. Wat in de natuur jouw aandacht trekt op dat moment, kan een mooie ingang zijn voor een gesprek over wat er in jouw innerlijke leefwereld speelt. 

Inzicht in jouw levensvragen

Er zijn vaak veel parallellen te vinden tussen wat je in de natuur ziet en de levensvragen waar je op dat moment mee worstelt. Als coach begeleid ik mensen in het onderzoeken van die parallellen door het stellen van vragen over wat ze zien en wat dat symboliseert. De associaties die ontstaan wanneer je de link legt tussen wat je buiten ziet en van binnen voelt, kun je vervolgens vertalen naar de praktijk. Wat zou je er mee willen?  

Bewust waarnemen leidt zo tot meer bewustwording. En zodra er sprake is van bewustwording, ontstaat de mogelijkheid tot verandering. In plaats van uit gewoonte of automatisme dingen te doen, kun je bewuster bepaalde levenskeuzes te maken. En kun je leven meer in lijn brengen met jouw behoeften, verlangens en wensen. Door stappen te zetten die jou helpen de beste versie van jezelf te worden.


Herfstabonnement

Wil jij deze herfst de natuur in en werken aan jouw persoonlijke welzijn en groei?

Dan is het herfstabonnement misschien iets voor jou: 3 individuele coachingswandelingen door de kleurrijke herfstbossen om te reflecteren op levensvragen die nu voor jou spelen. Bonus: 3 reflectieoefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: