Gardener’s high

Wist je dat er zoiets bestaat als een “gardener’s high”? Tuinieren is een wetenschappelijk bewezen manier om aan je fysieke en mentale welzijn te werken.


In de VS en Japan wordt zogenaamde horticultural therapy ingezet voor behandeling van depressie en andere psychische klachten.

In deze lastige tijden van corona en sociale onthouding raad ik iedereen die een tuin heeft aan om daar eens lekker de handen uit de mouwen te steken!

  • Tuinieren is bijna meditatieve bezigheid, een manier om verbinding te maken met jezelf en het hier en nu. Je kan met je handen vol aarde niet tegelijkertijd op je telefoon bezig zijn. Daardoor kun je even loskomen van dagelijkse beslommeringen en allerlei afleidingen. En kom je gemakkelijker in een staat van flow en mindfulness.
  • Het zorgt ook voor lichte lichaamsbeweging.
  • Je krijgt frisse lucht en als je geluk hebt ook nog een lekker zonnetje. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt goed voor sterke botten en tanden én het draagt bij aan je weerstand.

Ik heb onlangs flink in gesnoeid in mijn tuin. Heerlijk om buiten in beweging te zijn en alles weer mooi te maken voor het buitenseizoen. Extra leuk was dat ik dit jaar voor het eerst mijn borders heb kunnen bijvullen met zelfgemaakt compost van het tuinafval van vorig jaar! En ik heb veel tijm geoogst.

Wat vindt jij van tuinieren? Herken je de gardener’s high? Of heb je juist helemaal geen groene vingers?


Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: