Terugblik op 2019

Een jaar van vallen en weer opstaan en persoonlijke groei.

Lees verder of ga direct naar de samenvatting.


Elk jaar probeer ik tussen kerst en oud-en-nieuw terug te blikken op het voorbije jaar. Ik geloof dat je uit een terugblik lessen kunt trekken over je persoonlijke groei en doelen kunt afleiden voor het nieuwe jaar.

Elk jaar vind ik het lastig er de tijd voor te vinden in de drukte van de feestdagen. Herken je dat? Met nog maar een paar uur te gaan, voelt het nu ook weer als een eindsprintje.

Hier gaan we toch maar, onder het motto “don’t let perfect be the enemy of good”. Een mantra die mij als perfectionist vaak helpt om dingen toch gewoon maar te doen. Soms is iets is beter dan niets.

Op de laatste dag van dit jaar sta ik een stuk sterker en gezonder in het leven dan vorig jaar.

Vorig jaar rond deze tijd van het jaar was ik nog aan het herstellen van een burn-out, veroorzaakt door stress en demotivatie op het werk. Ik werkte alweer een paar uur per week, maar mijn re-ïntegratie viel me zwaar, omdat er op mijn werkplek feitelijk niets was veranderd en ik zelf ook nog niet veel stappen had gezet met mijn eigen herstel, innerlijke transformatie en professionele heroriëntatie. Ik had geen relatie, alhoewel ik wel voorzichtig aan het daten was met de man die in de loop van 2019 opnieuw in mijn leven kwam en met wie ik vanavond oud-en-nieuw vier. 

Een belangrijk keerpunt kwam voor mij in februari 2019. Ik had toen voor mijn gevoel een soort dieptepunt bereikt en tegelijkertijd was ik er helemaal klaar mee om in de put te zitten. Ik snakte ernaar om mijn talenten weer op een nuttige en plezierige manier in te zetten en mijn leven weer in lijn te brengen met mijn dromen. Aan het eind van dit jaar kan ik nu met tevredenheid terugkijken en zeggen dat het me toch aardig is gelukt om belangrijke stappen in de goede richting te zetten. 


Twee factoren zijn van grote invloed geweest op mijn persoonlijke transformatie dit jaar. Ten eerste heb ik het boek “The Miracle Morning” van Hal Elrod gelezen. Dat motiveerde me enorm om elke ochtend de tijd te nemen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Met vallen en opstaan lukte het me steeds beter vroeger op te staan (ik was een echte nachtuil).

Op basis van de tips uit het boek, ontwikkelde ik een persoonlijk ochtendritueel, dat onder andere bestaat uit yoga, meditatie, visualisatie, affirmatie, schrijven in mijn dagboek en lezen. Hierdoor heb ik elke dag voordat ik de deur uitga om naar mijn werk te gaan al dingen gedaan die ik belangrijk vind en die bijdragen aan mijn geluk. Ik zal binnenkort een blog schrijven en uitgebreider ingaan op mijn Miracle Mornings.  


Ten tweede heb ik een coachingstraject gedaan bij een coachingsbureau gespecialiseerd in het coachen van ambitieuze, hoog-intelligente en hoog-sensitieve personen. Ik heb daar enorm veel aan gehad en dat heeft mij mede geïnspireerd om zelf coach te worden. Door de excellente begeleiding van mijn coach Petra heb ik weer contact kunnen maken met mijn persoonlijke drijfveren en missie in dit leven en ben ik tot inzicht gekomen dat ik meer met zingeving, vitaliteit en de natuur wilde doen. 


Door mijn Miracle Mornings en coachingstraject heb ik dit jaar veel innerlijk werk verricht. Ik heb veel geleerd en gelezen. Over het leven en geluk, over omgaan met tegenslag én succes, over energie- en stressmanagament, over productiviteit, persoonlijk leiderschap en effectiviteit, over mijzelf en (mijn relaties met) anderen.

Al die nieuwe kennis leidde tot het besluit om een eigen coachingspraktijk MDR Happy by Nature op te zetten.

Ik volgde hiervoor in het najaar van 2019 een opleiding tot outdoor life coach bij het Atma Instituut.

Dat bleek een schot in de roos. Veel van waar ik in geïnteresseerd ben, komt bij outdoor life coaching bij elkaar.

Eén van de dingen uit 2019 waarop ik het meest trots ben is dat ik al mijn eerste proefcoachingssessies heb gegeven en daarover enthousiaste feedback heb ontvangen. 


Hetgeen waar ik het meest blij mee ben, is dat ik mij eind 2019 weer een gelukkig mens voel! Dat heeft met velerlei factoren te maken natuurlijk. Een cruciale factor is de relatie met lieve mensen om mijn heen, met wie ik lief en leed kan delen en samen kan sporten. Eén van de hoogtepunten van dit jaar was het vieren van mijn 35e verjaardag in mijn tuin, omringd door vrienden en familie. Ik voelde me letterlijk en figuurlijk midden in het leven staan: op een leeftijd precies in het midden tussen de 30 en 40 jaar, te midden van een fijn support netwerk en in mijn eigen tuin en huis, dat ik met bloed zweet en tranen verbouwd heb. Dit jaar kwam overigens ook dat hoofdstuk ten einde. Als kroon op de verbouwing liet ik deze zomer mijn huis opnieuw taxeren en kreeg ik de bevestiging dat al mijn harde werken de moeite waard was geweest.  


Wat de liefde betreft, is het echt een raar jaar geweest! In januari was ik aan het daten met iemand die ik erg leuk vond. Maar omdat wij beiden nog herstellende waren van burn-outs, besloten we niet verder te gaan en ons eerst op ons eigen herstel te richten. Ik had niet gedacht ooit nog wat van hem te horen. Zoals dat gaat, Tinderde ik verder. Ik had daarna nog een relatie met iemand die jarenlang een goede vriend van me was, maar die me uiteindelijk bleek te bedriegen (ja, dat was heel pijnlijk). Gelukkig heelde mijn gebroken hart en kwam ineens Davy na 7 maanden weer terug in mijn leven. Heerlijk om weer verliefd te zijn op iemand die me inspireert, motiveert en uitdaagt de beste versie van mijzelf te zijn. En om te bouwen aan een relatie gebaseerd op liefde, vertrouwen en een gemeenschappelijke visie op het leven. 

Romantiek op het Plein. Heerlijk om eind 2019 zo verliefd te zijn en de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien!

Onderdeel van die gedeelde levensvisie is een gezond en plantaardig voedingspatroon.

De transitie naar een veganistisch dieet is een van de leukste en ingewikkeldste dingen die ik dit jaar heb gedaan (zie mij instagram post over mijn vegan kerstdiner). Het is in elk geval een ontdekkingsreis met vallen en opstaan geweest, maar ik voel dat mijn gezondheid, lichaam en sportprestaties er enorm baat bij hebben. En mijn geweten overigens ook. 


Een ander hoogtepunt was de reis naar Nepal, die ik in april-mei maakte met mijn vriendin en hardloopmaatje Deborah en nog vier ontzettend leuke medereizigers. Mijn droom om te wandelen in de Himalaya en daar een boeddhistisch klooster te bezoeken ging in vervulling. 


Door een blessure die ik tijdens het raften in Nepal opliep, kon ik niet beginnen met training voor de marathon van Amsterdam van oktober 2019. Maar het is me wel gelukt te herstellen en steeds vaker en langer hard te lopen. Ik ben super blij dat ik dit jaar ben begonnen met trainen voor de marathon van Rotterdam van april 2020. De energie die ik door het hardlopen kreeg en mijn plannen om me meer te gaan richten op coaching, deed me besluiten mijn website Run with Marjolein helemaal om te gooien. Dit is nu een hardloopblog geworden en binnenkort ga ik ook hardlooptherapie aanbieden in aanvulling op outdoor (wandel)coaching. 

Op 8 december deed ik als lid van het Onefit-team mee aan de Bruggenloop te Rotterdam (David Stegenga Fotografie).
Run with Marjolein

Interesse in hardlopen en levenskunst? Lees mee op mijn blog en volg me op sociale media.


Top 9 van 2019

Samengevat (en in willekeurige volgorde) waren dit de top 9 gebeurtenissen voor mij in 2019: 

  1. Het opzetten van mijn eigen coachingspraktijk MDR Happy by Nature
  2. Opleiding Outdoor Life Coaching bij het Atma Instituut
  3. Vernieuwing van Run with Marjolein 
  4. Coachingstraject en trainingen
  5. Verliefd en relatie met een geweldige, lieve en inspirerende man
  6. Het vieren van mijn 35e verjaardag in mijn tuin, omringd door vrienden en familie 
  7. De taxatie van mijn huis, de bekroning van mijn verbouwingsproject
  8. Overstap naar plantaardig dieet en mede daardoor 7 kg afgevallen.
  9. Reis naar Nepal

Alles wat er dit jaar gebeurd is, wat ik geleerd en gelezen heb, geeft veel inspiratie om uit te putten voor volgend jaar. Ik zal het gebruiken voor mijn coachingsessies en de artikelen die komend jaar op mijn blog zullen verschijnen. Ik kijk uit naar een mooi nieuw jaar, waarin ik kan gaan oogsten van de zaadjes die ik dit jaar heb gepland.  

Ik hoop dat jullie ook met dankbaarheid terugkijken op een mooi 2019, dat er momenten waren van geluk, levensenergie en persoonlijke groei.

En als het een moeilijk jaar voor je was, hoop ik dat je toch dankbaarheid kan voelen door te denken hoe fijn het is dat het jaar erop zit (je hebt het overleefd!) en nieuwe kansen die het nieuwe jaar je biedt. Als er dingen zijn waar ik je mee kan helpen, neem dan contact op voor een kennismaking en gratis proefsessie.

Voor nu wens ik je een hele fijne jaarwisseling! 

Marjolein


Graag hoor ik ook over jouw 2019! Wat waren jouw hoogte- en dieptepunten? Wat heeft het afgelopen jaar je geleerd over jezelf? Wat laat je achter en wat neem je mee? Leuk als je een reactie achterlaat!


Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: